česky english deutsch polski <<< >>>

Naučná stezka Staříč

Lesní živočichové

Základní informace

Les je domovem pro mnoho živočichů, od těch nejmenších bezobratlých, po velké savce. Představme si tedy některé z nich, které můžeme potkat v okolí Staříče.

Bezobratlí

Plzák lesní (Arion rufus) je náš největší plzák (délka až 150 mm). Nejčastěji bývá rezavě zbarvený, ale celkově je jeho barva velmi proměnlivá – od černého přes hnědočerveného až po oranžového. Chrobák velký (Geotrupes stercorarius) vyhrabává až 50 cm hlubokou šachtu s postranními štolami, kterou vyplňují trusem – ten slouží k výživě larev. Žluťásek řešetlákový (Gonepteryx rhamni) je jeden z nejčasnějších jarních motýlů. Má jiný tvar křídel než jiné druhy žluťásků, samička je bílá a snadno se při letu zamění za běláska.

Obratlovci

Slepýš křehký (Anguis fragilis) patří k beznohým ještěrkám a je zákonem chráněný jako silně ohrožený druh. V případě nebezpečí slepýš může odlomit část ocasu, který se po čase částečně regeneruje. Brhlík lesní (Sitta europaea) má výrazný šídlovitý zobák, který používá k vyhledávání hmyzích škůdců pod kůrou stromu. Jako náš jediný pták umí šplhat i hlavou dolů. Krkavec velký (Corvus corax) je velmi inteligentní pták, který v 19. století z našeho území úplně vymizel. V dnešní době už je poměrně běžný, přesto je zákonem chráněný jako ohrožený druh. Ježek východní (Erinaceus concolor) patří mezi ohrožené druhy. Jeho potrava je pestrá (dešťovky, slimáci, ovoce, ptačí vajíčka) a ježek při jejím shánění ujde i několik kilometrů. Srnec obecný (Capreolus capreolus) patří k našim nejznámějším a nejhojnějším sudokopytníkům. Srnec se někdy ozývá tzv. bekáním, což je zvuk podobný štěkání velkého psa.

Anguis fragilis

Anguis fragilis

Capreolus capreolus

Capreolus capreolus

Sitta europaea

Sitta europaea

GPS pozice

N 49° 40.862', E 18° 16.685'
[GPX]

[MAPY.CZ]

Kontakty

Obec Staříč
Chlebovická 201, Staříč
Tel.:+420 558 660 260
http://www.obec-staric.cz