česky english deutsch <<< >>>

Naučná stezka Radonice

Mýval severní

Mýval severní (Procyon lotor), lidově také medvídek mýval, je středně velký savec obývající původně Severní Ameriku. Člověkem byl však zavlečen i do jiných částí světa, například do Evropy, Japonska nebo na Kavkaz. Jeho přirozeným biotopem jsou listnaté a smíšené lesy, ale díky jeho přizpůsobivosti dnes zcela běžně obývá i města, kde je často považován za vážného škůdce. Mýval často vyhledává skrýše v podobě nory nebo v zastavěné oblasti komíny. Obzvlášť v komíně se stává problémovým domácím mazlíčkem, kde si dělá pelech a utváří si velice rozmanitý příbytek. V minulosti byl mýval severní považován za samostatně žijící šelmu dnes je však známo, že žije ve skupinách.

Mýval severní

Po přibližně 65 dnech březosti samice rodí 2 – 5 mláďat, o které pečuje až do konce podzimu. Ačkoli se v zajetí může dožít i více jak 20 let, ve volné přírodě činí jeho průměrná délka života 1,8 – 3,1 let (podle místních podmínek, jako např. klima nebo i intenzita dopravy). Velký je 41 – 72cm a hmotností mezi 3,6 – 9 kg patří tak mezi největší zástupce čeledi medvídkovití. Celý je porostlý hustou, šedou srstí, mezi jeho charakteristické znaky patří výrazná černá obličejová maska a tmavě pruhovaný ocas. Patří mezi všežravce a obvykle je aktivní v noci. Jeho strava je ze 40 % tvořena bezobratlovci, 33 % zaujímá rostlinná složka a zbývajících 27 % obratlovci.

Ve volné přírodě sameček žije ve skupině s několika samičkami, které jsou 60 – 65 dní březí a rodí 3 až 5 mláďat. Mývalové jsou aktivní převážně za soumraku, velmi dobře plavou a lezou po stromech. S oblibou vyhledávají vykotlané stromy. Jako jiní medvídkové i oni upadají na zimu do zimního spánku. Jsou čistotní a nezapáchají. Část světlejší s výraznými tmavými

Ve volné přírodě sameček žije ve skupině s několika samičkami. Mývalové jsou aktivní převážně za soumraku, velmi dobře plavou a lezou po stromech. S oblibou vyhledávají vykotlané stromy. Jako jiní medvídkové i oni upadají na zimu do zimního spánku. Jsou čistotní a nezapáchají, ale chodit na WC na jedno místo – jako kočičku – ho nenaučíte! To že mýval vše omývá, není až tak docela pravda. Mývalové ve volné přírodě s oblibou hledají potravu při březích potoků a jezer. A protože tlapkami vytáhnou nepřehlednou hrst všeho možného a potřebují vidět, zda obsahují něco k snědku musí svůj úlovek propláchnout.

Plánek Zooparku

Užitečné informace

Užitečné kontakty

GPS pozice

N 50° 8.496', E 14° 36.924'
[GPX]

[MAPY.CZ]