česky english deutsch <<< >>>

Naučná stezka Radonice

Zajíc polní

U nás žije zajíc běžně všude od nížin po hřebeny hor. Zadní končetiny má mnohem delší než přední a chodidla kryjí zvláštní, jakoby roztřepené chlupy (umožňují pohyb i na hladké ploše). Na rozdíl od hlodavců nemůže do předních tlapek uchopit potravu. Oči umístěné po stranách hlavy umožňují zorné pole téměř 360°. Hřbet je skořicově hnědý, boky světlejší a břicho téměř bílé, dlouhé uši zakončují na špičce černé skvrny, a také ocas je svrchu tmavý. V některých oblastech se dříve občas vyskytovali černě zbarvení zajíci, nyní zprávy o nich chybějí. Po nějakou dobu byl zajíc polní považován pouze za poddruh zajíce afrického (L. capensis europaeus).

Přivykl životu v kulturní krajině na polích, loukách, úhorech, mezích, křovinatých stráních a zdevastovaných plochách (výsypky dolů, opuštěné lomy apod.), drží se i při okrajích lesních porostů. Je to zvíře samotářské s převážně nočním způsobem života. Přes den odpočívá v neupraveném pelechu na mezi nebo v křovinách a až se soumrakem vychází na pastvu. Většinou se pohybuje po stálých ochozech v okruhu 1–3 km. V plné rychlosti dosahuje při běhu 60–70 km/h.

Zajíc je typickým býložravcem. Vyhledává s oblibou louky s výběrem bylin, jeteliště, porosty vojtěšky, v zimě zelené ozimy obilovin, v teplých oblastech pole se zeleninou nebo cukrovkou. Nedostatek představuje pro zajíce doba s vysokou sněhovou pokrývkou. Tehdy okusují letorosty a kůru stromů, čímž škodí v lesních školkách a sadech. Zajíc téměř nepije a postačuje mu voda získaná z potravy.

Zajíc měří 50–70 cm, váží mezi 2,5 a 6 kg.

Plánek Zooparku

Užitečné informace

Užitečné kontakty

GPS pozice

N 50° 8.493', E 14° 36.933'
[GPX]

[MAPY.CZ]