česky english deutsch <<< >>>

Naučná stezka Radonice

Kuna skalní

Tato šedohnědá šelmička s bílou náprsenkou má krásnou hedvábnou srst, štíhlé dlouhé tělo a silné zadní nohy. V poměru s tělem má nohy poměrně krátké a má ochlupená chodila. Její hlavu zdobí krásná malá špičatá ouška a výrazná černá očka. Nepřehlédnutelný je i její dlouhý huňatý ocas. Dorůstá délky 30–50 cm z toho ocas dosahuje délky až 20 cm a váhy až 2,3 kg. Dožívá se 10–12 let.

Zimní srst nedosahuje takové hustoty jako u kuny lesní. Kuna skalní si libuje ve skalnaté, volně porostlé krajině s mnoha úkryty. Nezřídka se kuny dají vystopovat i v blízkosti lidských obydlí. Oblíbeným kuním útočištěm jsou například půdy rodinných domů či rekreační objekty. Výjimečně ji uvidíme i na stromě. To je výsada její blízké příbuzné – kuny lesní. Kunu skalní lze vidět v jižních oblastech Asie, střední a jižní Evropě.

Žije a loví většinou na zemi, mezi její oblíbené pochoutky patří hlodavci, menší savci drůbež a vajíčka, která dokáží zručně vynést z hnízda či kurníku. Ve městech kuny konzumují i odpadky. V podzimních a zimních měsících tvoří její jídelníček z velké části ovoce. Pro hospodáře může být kuna skalní užitečná podobně jako kočka (loví myši), může však způsobit i nemalé problémy. Ráda si totiž pochutnává na drůbeži a jejich vejcích. Zmizení několika vajíček však není to poslední.

Pokud se Vám toto hravé noční zvíře ubytuje někde v domě, můžete počítat s tím, že v noci bude dělat pěkný rámus. Hlavně pokud se dostane k nějakým předmětům, se kterými si může hrát. Nejen při lovu využívá své mrštnosti, obratnosti, odvahy a lstivosti. Díky stavbě svého těla se dokáže protáhnout i tou nejmenší skulinkou.

Plánek Zooparku

Užitečné informace

Užitečné kontakty

GPS pozice

N 50° 8.493', E 14° 36.933'
[GPX]

[MAPY.CZ]