česky english deutsch <<< >>>

Naučná stezka Radonice

Jezevec lesní

Jezevec je noční zvíře, a proto se nám jej podaří během dne v přírodě spatřit jen zcela výjimečně. Ze své nory vychází za soumraku a před svítáním se do ní opět vrací. Jezevci jsou společenská zvířata, která žijí v rodinných skupinách. Jezevec lesní patří mezi nejznámější zvířata střední Evropy.

Jezevce se nám podaří v přírodě spatřit jen zcela výjimečně, protože je to typický noční živočich. Ze své nory vychází za soumraku a před svítáním se do ní opět vrací. Jezevci jsou společenská zvířata, která žijí v rodinných skupinách. Jejich způsob života, četnost závisí převážně na nabídce potravy v okolí. Jezevec žere skoro vše, od malých savců, jako jsou například králíci, krtci, potkani (převážně jejich mláďata), dále také hmyz, slimáky, žáby. Jeho jídelníček doplňují nejrůznější kořínky, rostliny a bobule.

Jezevec se vyskytuje po celé Evropě a Asii. Jezevec měří průměrně 75 až 98 centimetrů (od špičky nosu po konec ocasu). Výška těla v kohoutku je 30 centimetrů. Samci jezevce váží průměrně 10 až 18 kilogramů, samice 7 až 14 kilogramů. Jezevci se dožívají průměrného věku 13 až 15 let. Jezevec vzhledem ke způsobu života a malému významu pro lov není v současné době ohrožen. Bývá huben jako potencionální přenašeč vztekliny.

Věděli jste, že:

Plánek Zooparku

Užitečné informace

Užitečné kontakty

GPS pozice

N 50° 8.490', E 14° 36.918'
[GPX]

[MAPY.CZ]