česky english deutsch <<< >>>

Naučná stezka Radonice

Ovce domácí

Je malým domestikovaným přežvýkavcem, chovaným hlavně pro vlnu, maso a mléko. Výjimečně se používali nebo používají i pro dopravu lehčích břemen. Protože nejsou tak náročné jako skot, chovají se i v horských nebo suchých oblastech. Nejvíc ovcí je chováno v Číně a Austrálii. Trusem ovce domácí se často hnojí květiny. Jedním z dalších důvodu pro tak časté chování ovcí po celém světě je, že žádná kultura či náboženství nezakazuje usmrcování ovcí nebo pojídání ovčího masa.

Domácí ovce jsou ale zároveň smutným příkladem toho, jak zdomácnění dokáže pozměnit původně bystrá, odvážná a ostražitá zvířata v nesamostatná stvoření, řídící se pouze silným stádovým pudem a zcela odkázána na ochranu člověka.

Tělo ovce domácí je porostlé měkkou, hustou, zkadeřenou srstí – vlnou. Barva je nejčastěji bílá nebo černá, rohy mají většinou jen samci – berani, ty jsou zatočené a na povrchu vroubkované. Samice se nazývá bahnice a mláďata jsou jehňata. Ovce má protáhlou lebku s užší mozkovou částí, typické jsou dlouhé nosní kosti. Ovce domácí se dělí na jemnovlnné (stříhají se jednou ročně), polojemnovlnné (Kavkazské merinky), polohrubovlnné, hrubovlnné (česká šumavská ovce). Celkový počet dnes známých plemen ovcí se pohybuje mezi 550 až 630, některé prameny mluví dokonce o 874 plemenech a rázech. Ovce domácí se živí především trávou a rostlinami – je býložravec.

Plánek Zooparku

Užitečné informace

Užitečné kontakty

GPS pozice

N 50° 8.507', E 14° 36.923'
[GPX]

[MAPY.CZ]