česky english deutsch <<< >>>

Naučná stezka Radonice

Husa domácí

Předkem naší husy domácí je husa velká, která hnízdí na bažinách a zarostlých jezerech, polích i loukách ve východní Evropě a Skandinávii. U nás je chráněna. Na zimu se husy stěhují z chladných oblastí severu do teplejších jižních krajů. Proto na podzim a časně z jara vídáme na obloze hejno hus. Poznáte je, protože letící hejno má vždy tvar klínu, jenž vypadá jako velikánské V. Na špici létá nejsilnější houser, ale i ten se musí střídat, když se unaví. Husa je velmi rozšířený vodní pták. Žije v Evropě i v Americe.

Na nohou má plovací blány, aby se mohla ve vodě dobře pohybovat. Ráda tráví na vodě noc. Přes den vychází na souš, aby našla potravu. Upřednostňují trávu, nejrůznější semena, kořínky rostlin, pšenici, oves, kukuřici či ječmen. Mohou dostat také zelí nebo salát, jablka nebo namočené pečivo. Má tvrdý rohovitý zobák, kterým dokáže uškubnout potravu stejně snadno jako zuby. Divoké husy umějí dobře létat, ale pro husy, které se chovají na maso, je létání namáhavé. Jejich tělo je vůči křídlům příliš těžké. Kromě chutného masa nám dávají také hebké peří. Mnozí z vás jistě vědí, jak sladce se spí pod peřinou z husího peří.

Husy jsou lepší hlídači než psi. Při neobvyklém hluku začnou kejhat a na vetřelce výhružně syčí. Husy umí také hodně štípnout, což není nic příjemného. V době páření je dobré si dávat na husy obzvláště pozor, jelikož samci bývají agresivní. Husí pár žije celý život pohromadě. Husa snese své první vejce již v prvním roce života. Na jaře snese husa až dvanáct vajec, na kterých pak asi měsíc sedí. Když se housata vylíhnou, chodí poslušně za svou matkou. Řadu uzavírá houser.

Plánek Zooparku

Užitečné informace

Užitečné kontakty

GPS pozice

N 50° 8.514', E 14° 36.934'
[GPX]

[MAPY.CZ]