česky english deutsch <<< >>>

Naučná stezka Radonice

Páv korunkatý

Páv korunkatý (Pavo cristatus L., 1758) je také někdy nazýván jako páv modrý. Spolu s pávem zeleným patří do čeledi bažantovitých. Jeho původní domovinou je Indie a Srí Lanka, kde se nejčastěji zdržují v listnatých lesích, křovinách, ale i v travnatých porostech. Pávi bývají často volně chováni v zámeckých parcích a zoologických zahradách. Páv je národním ptákem Indie.

Samec páva korunkatého má hlavu, krk a břicho modře zbarvené. Peří na zádech je zelenohnědé a křídla jsou hnědá a černě pruhovaná. Ocas pávů ve skutečnosti není pravý ocas, ale jsou to velmi prodloužené vrchní krovky ocasní, které tvoří tzv. „vlečku“. Na konci každého pera vlečky se nachází „paví oko“. Samci mohou měřit i s vlečkou přes 2 metry. Samice jsou zbarveny převážně hnědošedě. Pávi korunkatí jsou polygamní. Zpravidla žijí ve skupinách s jedním kohoutem a několika slepicemi. Jsou to všežravci, živí se semeny, rostlinami, hmyzem a jinými bezobratlými, ale také obojživelníky a plazy. Pávi na noc hřadují v korunách stromů, ale samice hnízdí na zemi nejčastěji v křovinách. Tok samce je velmi nápadný a často doprovázen hlasitým charakteristickým voláním.

Hnízdo si staví ve vysoké trávě nebo v hustém křoví. Samice snáší 3 – 10 vajec, z nichž se po 28 dnech líhnou pávata. Samice je vodí sama. Samci se na výchově mláďat nepodílejí. V zajetí byly vyšlechtěny barevné mutace. V Indii je páv posvátným a užitečným ptákem, požírá totiž hady. Mimo hady se páv živí semeny, obilím, výhonky a drobnými savci.

Pávové jsou chováni již tisíce let. Lze je držet ve velmi prostorných voliérách parcích a zahradách. Většinou se chová jeden samec s několika samicemi, ale na velkých plochách může být pohromadě i více samců. Pávi si většinou najdou v zahradách dostatek potravy.

Plánek Zooparku

Užitečné informace

Užitečné kontakty

GPS pozice

N 50° 8.514', E 14° 36.934'
[GPX]

[MAPY.CZ]