česky english deutsch <<< >>>

Naučná stezka Radonice

Berneška velká

Berneška velká (Branta) je rod ptáků z čeledi kachnovitých. Jsou velmi podobní husám (Anser), od nichž se liší tmavším zbarvením a černými nohami. V současné době je rozlišováno šest druhů bernešek, v Česku byly zjištěny čtyři druhy.

Berneška velká hnízdí na ostrůvcích nebo náplavech u vody, někdy i na stromech. Od konce března do začátku června snáší 5–6 (4–10) vajec, sedí pouze samice 28–30 dní. Potrava je převážně rostlinná – suchozemské i vodní rostliny a jejich semena, v menší míře i hmyz, korýši, měkkýši a jiní bezobratlí.

Výskyt

Většina Severní Ameriky. Chybí na nejsevernějších ostrovech, na jihu dosahuje po 40 st. s. š. Většina populací je tažných, zimují na jihu kontinentu po Mexiko. Vysazena byla na Novém Zélaně, v Evropě již v 17. století ve Velké Británii, od roku 1950 se tam počty rychle zvyšují. Introdukována byla i ve Švédsku, menší populace vznikají i v Norsku, Dánsku, Finsku, Nizozemí a v Německu.

Vzhled

Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Hlava a krk hnědočerné, od tváří přes bradu bílá skvrna. Vrch těla a boky hnědé se světlými lemy per, které tvoří nápadné páskování. Spodina těla světleji hnědá, na prsou přechází do krémové, kolem spodního okraje černého krku světlejší obojek. Rýdovací pera a ruční letky černohnědé. Zobák i nohy černé.

Hnízdění

Tvoří páry na celý život. Na břehu poblíž vody staví hnízdo, důlek v zemi vystlaný prachovým peřím. Na hnízdě sedí pouze samice, mláďata doprovází a brání oba rodiče.

Plánek Zooparku

Užitečné informace

Užitečné kontakty

GPS pozice

N 50° 8.513', E 14° 36.928'
[GPX]

[MAPY.CZ]