česky <<< >>>

Oskerušová stezka

Oskeruše a další vzácné ovoce

Strážnicko, kterým vede Oskorušová stezka zachovává i další vzácné druhy starobylého ovoce, které bylo hojně využíváno našimi předky a dnes je téměř zapomenuté. Všechny tyto dřeviny si můžete prohlédnout v malém arboretu zde na Salaši Travičné (tel. 724162265). Znáte břekyně, moruše, mišpule či dříny??? Jeřáb břek (Sorbus torminalis) je oskeruši příbuzný druh jeřábu s podobnými nároky na prostředí. Roste zde ve světlých lesích či na květnatých loukách a vyniká dlouhověkostí i kvalitním dřevem. Jeho plody „ břekyně“ jsou po změknutí jedlé, nezralé jsou jedovaté (kys. parasorbinová). Dříve se plody využívaly i k výrobě marmelád a šťáv. Dřín obecný (Cornus mas) dřín.jpg je původní keř až strom dorůstající 10 m výšky a roste v teplých dubových lesích celé střední a jižní Evropy. Je to dlouhověký druh (roste i přes 200 let), využívaný od nepaměti i pro parkové a sadové úpravy. Byly vyšlechtěny i kultivary s velkými (až 5 cm) či žlutými plody. Kvete už v březnu výraznými žlutými květy na bezlistých větvích. Dekorativní jsou i žlutočervené listy na podzim. Jeho plody, malé jasně červené peckovičky, jsou odnepaměti po změknutí používány jako ovoce s vysokým podílem vitamínu C na přímý konzum či do zavařenin, sirupů, marmelád a domácích bonbónů (vysoký obsah pektinu) či na výrobu vzácné pálenky. Pevné dřevo je ceněno v truhlářství. Jméno dřínek nesou dodnes mnohá místa, obce i osobní jména. Morušovníky (Morus alba, Morus nigra) m.bílá.jpg jsou zdomácnělé dřeviny, které se vyskytují v řadě barevných variant v zahradách od středověku především z důvodu chovu bource morušového na vlákno (M. bílá). Velké stromy dříve rostly téměř na každém dvorku a její plody „ stromové ostružiny“ byly v červenci výbornou pochoutkou pro děti i husy a slepice. Moruše se také zpracovávali na víno, štávu či sušili jako rozinky. Mišpule německá (Mespilus germanica L.) mišpule.jpg
je ozdobný malý strom (do 5 m) vynikající svými velkými květy i dekorativními listy i jedlými plody (2–5 cm v průměru). Mišpulky dozrávají až koncem září a v říjnu. Po změknutí – uhniličení mají výbornou kořeněnou chuť krémové dužniny a lze je zpracovat marmeládu či štávy. Strom je to nenáročný vhodný spíše na slunné stanoviště a téměř vůbec netrpí škůdci.

Užitečné informace

Tv. Lhota, Salaš Travičná (křižovatka)

GPS pozice

N 48° 51.641', E 17° 22.241'
[GPX]

[MAPY.CZ]

Kontakty

MAS Strážnicko
Vít Hrdoušek
Tel.:724 162 265
e-mail:hrdousek.v@straznicko.cz
http://www.straznicko.cz