česky english deutsch polski <<< >>>

Kojetínské Vrchy

U Hubů (359 m n. m.)

Již od konce 18.století je jméno Hostašovice neodlučně spjato s pěstováním pohanky a zejména jejím zpracováním na pohanskou kaši (krupici). Pohanka se tu mele dodnes a přicházejí si ji koupit lidé i ze vzdálenějšího okolí. Před rokem 1914 se pohanka zpracovávala ve 20 domech. Všechny práce se vykonávaly ručně, vše dělali lidé. Jen v č. 69 si po první světové válce Josef Hub pořídil žentour tažený koňmi a tím se poháněl mlýn o třech skládkách. Také prosívání kaše od slupek se u něj dělalo samočinně síty. Slupky – šupky se odstraňovaly přidaným větrákem. Pohanku pro zpracování na mlýncích kašaři většinou neseli, ale kupovali ji od překupníků. Ti ji objednávali v Goandorfu v Dolních Rakousích a v Tarnopoli v Haliči, podle toho, kde se jí více urodilo a kde byla levnější. Kaše z pohanky rakouské byla lepší a chutnější, kaše z pohanky haličské byla chuti ostřejší. Za jednu zimu se zpracovalo na 35 vagonů pohanky. Kaše z pohanky se pak prodávala dál. Pro svou potřebu a na setí pohanky si lidé zbytky nechávali a tak se pohanka pěstovala do nedávné doby. Technologie výroby pohankové krupice je složitější, než výroba krupice pšeničné. Pohanka se před mletím musí zbavovat slupky a to pomocí tepla. Vyčištěná pohanka se navlhčila a rozprostřela do vytopené pece, kde se nechala 24 hodin postupně chladnout. Poté se nechávala vychladnout ještě v pytlích. Následně se čistila od slupek na sítech, nebo pomocí fukaru a vyčištěná se mlela na kaši. Kaši prodávali hostašovjani na okolních trzích. Rovněž slupky byly zužitkovávány. Přidávaly se do krmení hospodářským zvířatům. „Mlýnek“ u Hubů je posledním funkčním mlýnkem s původní technologií v oblasti.

Pec na sušení

Pec na sušení

Mlýnek

Mlýnek

GPS pozice

N 49° 32.064', E 17° 59.835'
[GPX]

[MAPY.CZ]

Kontakty

Geopark Podbeskydí/Občanské sdružení Hájenka
Ing. Dalibor Kvita
Tel.:604526114
e-mail:hajenka@centrum.cz
http://